top of page

Koçluk Nedir? 

Koçluk değişim yönetimidir. Koçluk, kişinin ulaşmak istediği hedefe giderken ona yol arkadaşlığı yapmak ve o hedefe ulaşmasını sağlamaktır. Kişi hedefine ulaşıncaya kadar süren 6-8- 12 görüşmeden oluşan bir süreçtir. Bunu yaparken koç,

 

– Nötr konumunu korur.

– Olaya yargısız bir konumdan bakar.

– Çözüm üretecek güçlü sorular sorar.

– Yanıtı ve çözümü kişiye buldurur.

– Tavsiye vermez, yeri geldiğinde geribildirim verir.

– Geçmişle değil sadece gelecekle uğraşır.

– Koç, koçluk hizmeti verdiği kişinin çalıştığı veya içinde bulunduğu alanın tamamen dışından bir geçmişten olabilir. O mesleği hiç tanımayabilir.

 

Koçluk ne değildir?

 

– Psikolojik terapi değildir. Koç sağlıklı bireylerle çalışır.

– Koçluk geçmişle ilgilenmez.

– Danışmanlık değildir. Tavsiye yoktur, geribildirim vardır.

– Mentörlük, öğretmenlik ve arkadaşlık değildir. Koçluk, geleceğe yolculuktur. Kişinin yaşama dair farkındalığını, mutlu ve başarılı yaşama becerisini arttırmaya, içsel kaynaklarına veya potansiyeline ulaşma ve bunları istenildiği biçim ve süreklilikte kullanmasına destek sağlayan özel bir süreç programıdır.

 

Koç Seçiminde İpuçları

 

Bir koç seçme sürecindeyken, aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanız size faydalı olacaktır:

– Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olun. Son on yıl içinde koçluk ile ilgili binlerce makale yazıldı. ICF Research Portal da koçluk ile ilgili yapılmış araştırmalar, yazılmış makaleler ve vakalara ulaşabilirsiniz. http://www.coachfederation.org/

– Bir koç ile çalışmak için öncelikle amaçlarınızı, neye ulaşmak istediğinizi bilin. Karar vermeden önce koçun tecrübeleri, özellikleri, yetenekleri ve referansları hakkında bilgi edinin.

– Koçluğun önemli bir ilişki olduğunu aklınızda bulundurun. Koç ve koçluk alacak kişi arasındaki ilişki uyumlu olmalıdır. Çalışmayı tercih edeceğiniz koça sorulması gereken sorular: ICF aşağıdaki soruları sormanızı önermektedir: Koçluk tecrübesi (koçluk süresi, tecrübesi, ne tarz konularda koç yaptığı…vs)

 

– Koçluk eğitim detayları (ICF tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mı, farklı bir eğitim kurumundan mı eğitim aldığı… vs)

– Koçluk uzmanlık alanı ya da en yoğun çalıştığı konular nelerdir? Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü özellikleri ya da deneyimi? Koçluk ile ilgili felsefesi nedir?

– Koçluk süreci nasıl ilerlemektedir (seanslar nasıl ilerlemektedir, sıklığı nedir…vs) Başarı hikayeleri (değer kattığı koçluk seansları..vs)

 

Neden ICF Ünvanlı Koç tercih etmeliyim?

 

ICF Ünvanlı bir koç, uluslararası meslek kriterlerine uygun zorlu eğitim programını tamamlamış, belirlenen ihtiyaçları deneyimlemiş ve koçluk konusunda kendini sürekli daha da mükemmelleştirmek yoluna bağlı olan kişidir. ICF üyesi unvanlı bir koç her yıl yeni eğitimlerle kendini ve mesleğini geliştirmek durumundadır. ICF Ünvanı hangi koç ile çalışacağınız noktasında karar vermenizde son derece önemlidir. ICF Ünvanlı koç şu anlama gelmektedir: ICF Temel Yetkinlikleri ve Etik Kuralları’na uygun şekilde programlanmış profesyonel kuruluşlardan eğitim almıştır. ICF tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde koçluk becerileri göstermektedir. ICF etik kural ve standartlarına uymak durumundadır.

 

ICF Unvan programının misyonu: Koçluk alan kişileri korumak ve hizmet etmek, Ölçümleyebilmek, kaliteyi garantileyebilmek, sürekli gelişimi teşvik etmek, ilham vermek. Koçluk resmi olarak meslek ilan edildi Koçluk Platformu Derneği liderliğinde ICF işbirliği ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) nezdinde başlatılan Koçluk Meslek Standartları çalışması meyvesini vermiş ve “koçluk” meslek olarak kabul görerek resmi gazetede ilan edilmiştir.

Mesleki yeterlilik kurumu web sayfası ve Resmi Gazete linkleri: http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/haberler/89–ve-yoenetim- sektoer-komitesi- haberleri/1446-4- yeni-ulusal- meslek-standard- yaymland

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130629-8.htm

bottom of page